Thursday, November 29, 2007

Zakaj nema apdejtova u zadnje vrijeme...


Zato kaj sam si natovario pun kurac posla na upisivanju raznih albuma i na kraju dana tj. noći mi se ne da crtat nego zalegnem pa čitam (obično to bude nešto što ne opterećuje za mozak poput multipl Batman krosovera War Games ili Brubakerove Catwoman).
Upisivanje može djelovati kao dosadan posao, ali s druge strane imaš priliku više obratiti pažnju na sam crtež, kompoziciju pojedinačnih kadrova te analizirati strukturu priče ili dijaloga. Recimo, Spirou, i to konkretno album Gljivom protiv diktatora, me potpuno oduševio Franquinovim nepogrešivim instinktom za slaganje priče. Naizgled histerični i nespojivi djelići na kraju se savršeno uklope u cjelinu kao da je Franquin cijelo vrijeme znao što radi i gdje želi stići. Niti jedna scena nije napisana da bi bila sama sebi svrha ili geg bez pokrića.

A o crtanju da ne pričam. Evo vam jedan divan atmosferski kadar iz priče Spirou i nacrti za robota...

Kaj se CRŠ-a tiče bio je ovo najgori do sad. Bio sam prisutan cijelo vrijeme, ali kao da nisam. Sve što se događalo događalo se negdje drugdje. Al' dobro. Bar smo napravili Mister Mačak majicu. Hvala još jednom Mrvi i Slavenu što su omogućili da se i to konačno ostvari.

Isto tako najljepša hvala svima koji su se usprkos prejadnoj organizaciji i neinformiranju pojavili u nedjelju u Galeriji MM gdje je trebalo biti javno crtanje hrvatskih strip-crtača. Ako netko ima posebnu želju skenirati i poslati mi ono što sam im nacrtao bit ću jako zahvalan, čisto da imam kaj za stavit na blog u ovom periodu suše. :D Email vam je u profilu.

Čujemo se,B.

4 comments:

Skicoslav said...

Nemas kvačicu:).
Samo ti meći i lettering,
napiši ponešto o tome da i mi naučimo male tajne velikog majstora.

karikatura - cartoon said...

Spirou je super, i priča i crtež, sve. KOmedija.

dzuka said...

majicu sam si ubo, naravno! : )
super je crtez!

Bob said...

Odlično. :D Bit će još jedna runda, nadam se. Ovaj put valjda neće biti ukoso odštampanih. :D